Friday, February 5, 2010

.Masak tempoyak ikan patin.

Tajok entri saje I nak habaq mai yang I ni orang Pahang na.

I bukan orang bandar, tapi orang kampung. Lahir pun kat kampung, kt umah nenek, Ulu Dong,Raub .Bidan yang sambut I oke.Sangat tradisional.Hhahaha. I ni anak Pahang,tapi tak reti sangat cakap pahang. Eh,bukan tak reti sangat, tapi tak reti langsung. Nak memahami ape yg dorang cakap pon susah.

Ada la satu kes tu, masa ni I kat kampung.Time tu I tengah lepak-lepak dengan adik I kat tepi sungai depan umah nenek.Then, ada sorang nenek ni lalu dengan cucu dia, dia tanye ape ntah kat kami.Satu patah pon kami tak paham.Tercengang kami tak tau nak jawab pe kat nenek tu.Rase bersalah ouh. Nasib baek la tak terjumpe dengan dia dah lepas tuh.

Lagi satu, kalau masa cuti sekolah, mesti semua sepupu sepapat,saudara mara balik kampung. Ha,time-time cegini la umah nenek kecoh,riuh rendah.Bile time masak pulak,mesti ramai-ramai pakat dok dapur.Naseb baik dapur kampung selalunye besar kan.Kalau  sembang-sembang lak,mesti ada je perkataan yang I tak tau ape makna nya.Oh,nape I tak tahu ni.I kan orang Pahang jugak.Sebabnye, I membesar di utara,Kedah. Dah 22 tahun I dok Kedah,since I lahir la kirenya. Taski,sekolah rendah,menengah, matrix n uni semua kat utara :)

Lagu negeri Pahang pon I tak tahu oh. Bukan setakat lagu, kalau u oll tanye  tempat menarik kat Pahang ape,I pun tak sure nak jawab ape. I akan jawab dengan konfiden 3 tempat ni je, Genting Highland,Cameron Highalnd n Bukit Fraser.Heh.

Okayh. I kene usaha lebih ni supaya jadi anak Pahang terbaeek punya.Hahaha.
*Mak n ayah anak jati Pahang juge :)

17 comments:

Fahim 'n Alin said...

omakaih.. sodap2

NeenaAnuar said...

loorr.. tipah tertipu ok! haha.. yo yo orr jerk akak ingat adik nak masak lauk ikan patin.. udahnyer citer pasal anak jati pahang yek? hahaha...

tapikan memang sedap arr masak tempoyak ikan patin... yummmyyyiiess! :D

Edriena Hazelina said...

oo.. kite same.
tapi bukan sal negeri2 nie..
sebab ayah sabah, mak johor.
ayah bangse brunei, mak bangse jawa.

2-2 bahase xpaham. haha!! kejam sungguh.

♥ QaseH ♥ said...

la kiter org phg gak kat tersang dkt ngan dong la wak,,,

g satu tpt menarik tu kat tu dkt umh awk tu pulau chekas,,,

mamai said...

ikan patin suka la tapi tempoyak tu tak boleh jalan la

merahjamboo said...

eerrrkkk..wirdah, tau tak tu mmg makanan kegemaranku..huhu...

pja jrg 'pegi' pahang,slalu lalu je on the way nak gi kl dari kb;)

xoxo
pja

butterfly said...

mane pic masakan tu??
nak tgk...

Peri PiA said...

suke traditional
saya 1/2 kelantan,pon xpandai speaking :D

CiLaa said...

oww org pahang yer..ai dok gambang nih since taun lepas..leh dah sket2 meniru bahasa org pahang..hikhik

::FAIZ FARISH:: said...

ingat ko nak masak... tertipu aku....

deqyalalink said...

wirdah.. org pahang ke? siyesly deqya x pndi masak ikan patin sbb deqya org joho.. ikan patin msk tempoyak sgt la sedap !

ini blog wirdah said...

Fahim 'n Alin : memang sedap.tambah2 kalau mak I yg masak.hee.

neena: haha,leh tertipu lak ek. wirdah tak reti masak la kak, siang ikan pon tak reti ni.huhu.

ini blog wirdah said...

Edriena Hazelina: ouh mix eh? hehe,patot sngat cantik.wink :)

qaseh: eh,yeke.hehe. tersang bape eh? makngah wirdah dok tersang gak,salu gak g umah dia.

pulau chekas tu kt kg wirdah.kg pamah rawas. selalu gak g dgn kazen jln kaki je :)

ini blog wirdah said...

mamai : nape tak suke ? tak suke durian eh?

merahjamboo : eh,tak sangke lak pja suke mkn. makndak wirdah org klate,tp dia mmg tak mkn tempoyak.

ini blog wirdah said...

butterfly : huhu.tak reti masak. so takde la picnye. nti kalau balik umah,wirdah suruh mak buat,then letak pic eh.

Peri PiA : hoho.same la kita ekk.

CiLaa : selamat menjd org pahang seketika ye.hihihi

ini blog wirdah said...

::FAIZ FARISH:: woh woh..tippo tertipu :P

deqyalalink : org johor pon suke mkn gak ekk tempoyak?

HAZ_SHAMEER said...

gone kan..takde arahlah..awak xreti ckp phg..kwn mbesar temerloh..puas sangat dah mkn ikan patin tempoyaknya.papa'lih sedap nya..(sila baca dlm loghat phg)